T’agradaria controlar l’ansietat?
En l’anterior article: “Vull eliminar l’ansietat“, t’explicàvem per què pot ser contraproduent el fet d’intentar controlar l’ansietat.
En aquest post, t’explicarem de manera detallada què és exactament l’ansietat i per què el nostre intent de control pot arribar a ser un problema.

Què és i com puc aprendre a controlar l’ansietat?
És important que entenguis a què fa referència aquest concepte.
L’ansietat és una reacció adaptativa que sorgeix quan interpretem una situació com a amenaçant o perillosa. A vegades, el perill és real, i altres vegades (la major part, de fet), és un perill imaginat.
És natural que l’ansietat es desencadeni davant aquestes situacions, de fet, és cert que algunes sensacions que ens produeix poden arribar a resultar-nos molestes.
El que passa en aquest cas és que el nostre sistema nerviós central, en concret el nostre sistema simpàtic, s’hiperactiva, i per aquest motiu apareixen aquest tipus de símptomes que notem en el nostre cos.
El problema sorgeix quan patim un gran esgotament en intentar lluitar una vegada i una altra contra les sensacions molestes que ens pot produir l’ansietat.
Com mencionàvem en l’anterior article, pot ser que hagis intentat distreure’t, hagis pres infusions o t’hagin prescrit fàrmacs per a rebaixar la seva intensitat, fins i tot és possible que hagis intentat reprimir les teves emocions i pensaments.
I és cert que, a curt termini o de manera momentània, aquestes estratègies poden funcionar. Pot ser que notis cert alleugeriment en aquell mateix moment. No obstant això, és important que puguem centrar-nos en les conseqüències a llarg termini: realment aquesta manera de gestionar-ho t’està sent útil? Opodria ser que l’ansietat que sents ha augmentat amb el pas del temps?

No aconsegueixo controlar l’ansietat, com ho faig?
No és una situació fàcil i entenem que et pugui generar gran frustració. Al cap i a la fi, l’eterna lluita contra l’ansietat fa que ens esgotem.
Arribats a aquest punt, t’has plantejat que potser la clau està en la manera amb la qual interactues amb el teu món intern? Com estàs intentant controlar l’ansietat? Te n’has adonat que no és possible controlar-la malgrat que hi posis totes les teves forces? I si et diguéssim que no pots parar les onades però que potser pots aprendre a surfejar-les?
Controla la teva ansietat perquè no controli la teva vida
Des de que som molt petits, la societat ens ha ensenyat que hem de controlar-ho tot per a estar fora de perill.
És cert que gràcies a la nostra capacitat d’anàlisi i anticipació podem arribar a resoldre qüestions molt complexes del nostre món extern (arreglar un objecte trencat, resoldre problemes matemàtics, planificar esdeveniments, etc.)
No obstant això, no passa el mateix amb el nostre món intern, no podem controlar el que passa per la nostra ment ni les emocions que sentim davant determinats estímuls o situacions. El fet d’intentar controlar el que passa en la nostra ment, no fa més que aguditzar les sensacions molestes que ens pot arribar a produir.

Llavors… Realment no puc controlar l’ansietat?
Efectivament, no podem controlar allò que és incontrolable. Pensar i sentir forma part de la condició humana.
Si intentem controlar l’ansietat, ens focalitzarem en ella i això farà que les sensacions molestes es visquin amb major intensitat.
Anem amb un petit exercici experiencial perquè puguis comprovar-lo tu mateix/a:
Ara, et demanarem que no pensis en un pastís de xocolata. Sobretot, no pensis en els trossets de xocolata ni el pastís, de fet, et demanem que no comencis a salivar. Si us plau, no ho facis, de veritat, bloqueja-ho, no pensis en un pastís de xocolata. Posa tota la teva energia i forces en no pensar en un pastís de xocolata.
Què ha passat? Has pogut bloquejar el pensament del pastís de xocolata?
Possiblement, t’hagi passat justament el contrari. És possible que els intents per bloquejar el pastís hagin fet que hi pensis més, perquè has posat el teu focus d’atenció en això. Fins i tot, si mentre llegies això t’hem enxampat amb gana, potser t’han entrat ganes de donar-li una bon mossegada al pastís de xocolata.
Potser podem valorar altres maneres d’actuar que no ens havíem plantejat fins ara? Comprova-ho per tu mateix/a.
Presta atenció i no et perdis el següent article on reflexionem sobre una nova manera d’afrontar aquest tipus d’esdeveniments i que t’ajudarà a viure una vida plena.
– Escrit per Alicia Jiménez, Psicòloga General Sanitària i Redactora de continguts.