Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Vull eliminar l’ansietat

¿T’agradaria eliminar l’ansietat?

Si has arribat fins aquí, és perquè segurament fa temps que estàs intentant eliminar l’ansietat. Queda’t, per què t’interessa!

Un dels principals motius de consulta que veiem els psicòlegs, són els problemes relacionats amb l’ansietat. Si no la gestionem bé, aquesta pot arribar a limitar molt i a allunyar-nos d’allò que és important per a nosaltres.

Pressió en el pit, taquicàrdia, marejos, formiguejos estranys en les extremitats, esgotament, dificultats per a dormir i menjar, preocupació excessiva, anticipar constantment que no seré capaç d’alguna cosa… Són alguns dels símptomes més típics.

Et vull fer una pregunta: què has intentat fer per a eliminar l’ansietat? Les respostes més freqüents són:

  • “Intentar no pensar”
  • “Evadir-me amb el mòbil, Netflix o algun tipus de substància”
  • “Evitar aquelles situacions o activitats que em generen malestar”
  • “Prendre alguna pastilla”
  • “Distreure’m”

I com ja hauràs notat, això pot “ajudar”, però més aviat de manera momentània. De fet, algunes estratègies que semblen “ajudar”, poden augmentar o cronificar l’ansietat i que aquesta acabi apoderant-se de la nostra vida. Si ens posem metafòrics, és com si, sense demanar-ho, t’hagués tocat cuidar d’un monstre i per tal que aquest deixi d’espantar-te i fer-t’ho passar malament, li vas donant menjar. Això fa que calli per uns instants, però a la llarga el fa més fort, i sempre torna a molestar.

Hem de donar-te una notícia… L’ansietat no es pot eliminar. De fet, els estudis i la nostra experiència com psicòlegs, ens ha ensenyat que com més es lluita contra les sensacions de l’ansietat, més alimentem a la bèstia. A més, has de saber que si eliminéssim del tot l’ansietat, estaríem cavant la nostra pròpia tomba. Què passaria si no ens preocupéssim pel nostre futur? I si no ens fixéssim en allò que pot suposar un perill per a nosaltres? Si no fóssim capaços d’identificar allò que hauríem de millorar?

L’ansietat és una emoció que, en principi, està aquí per a protegir-nos: ens prepara per el perill, ens insta a mobilitzar recursos per a encarar situacions de tensió, ens avisa d’allò que hem d’afrontar… Ara bé, cal reconèixer que a vegades és desproporcionada i arriba a ser desadaptativa. El monstre ha crescut massa, ara mana ell i et diu el que pots o no pots fer. La bona notícia és que això es pot treballar a teràpia. Et podem ensenyar a entendre aquest monstre i ajudar-te a treure-li el poder que ha guanyat per sobre de tu.

Des de Vaico Psicologia, farem una anàlisi de les circumstàncies que t’han portat a aquesta situació i veurem què és el que manté els nivells desproporcionats d’ansietat. D’aquesta manera, podrem elaborar un tractament adaptat a les teves necessitats i donar-te les eines necessàries perquè puguis gestionar l’ansietat molt millor. Li donarem canya al monstre!

Ultimes notícies

Llámanos: 644 147 767