Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Exposició amb Prevenció de Resposta (EPR) des de la Teràpia d’Acceptació i Compromís (ACT) en el tractament del TOC

La Teràpia d’Acceptació i Compromís (ACT) és un enfocament terapèutic que proporciona a la persona consultant, eines per a la gestió dels pensaments i emocions difícils, i l’ajuda a prendre accions compromeses cap als seus valors personals. En el tractament del trastorn obsessiu compulsiu (TOC), l’exposició amb prevenció de resposta (EPR) des de l’ACT es converteix en una estratègia efectiva per superar els símptomes del TOC sense posar exclusivament el focus en disminuir l’ansietat.


Què és l’exposició amb prevenció de resposta des de l’ACT?

L’exposició amb prevenció de resposta des de l’ACT és una tècnica terapèutica que combina l’exposició als desencadenants del TOC amb l’enfocament de l’acceptació i la prevenció de les compulsions. L’objectiu principal no és reduir directament l’ansietat sinó canviar la relació amb els pensaments obsessius i les compulsions perquè no controlin la vida de la persona. En Vaico Psicología trabajamos para nuestros pacientes como psicólogos especialistas en TOC.

Com treballem l’exposició amb prevenció de resposta des de l’ACT en un cas de TOC?

1. Acceptació i defusió dels pensaments obsessius: en lloc de lluitar contra els pensaments obsessius o intentar eliminar-los, l’ACT promou l’acceptació d’aquests pensaments com a esdeveniments mentals normals i transitoris. S’ensenya a la persona a reconèixer que els pensaments no sempre reflecteixen la realitat i no necessàriament requereixen una resposta immediata.

2. Exploració dels valors personals: juntament amb el terapeuta, s’exploren els valors i les metes personals que són importants per a la persona. Aquests valors actuen com a guies pel comportament desitjat i proporcionen un sentit de propòsit a la vida.

3. Identificació de les pors i desencadenants: Es realitza una avaluació dels desencadenants del TOC: les situacions o pensaments que generen ansietat i malestar.

4. Creació d’una jerarquia d’exposició basada en valors: s’estableixen passos significatius i alineats amb els valors personals de l’individu, però que alhora són desencadenants de l’ansietat. Aquests objectius permeten establir una direcció i motivació per exposar-se gradualment als desafiaments del TOC. Durant el procés, la persona aprèn estratègies per relacionar-se amb els pensaments obsessius d’una altra manera i no reaccionar-hi.

5. Prevenció de les compulsions: durant l’exposició, s’anima l’individu a abstenir-se de fer compulsions o rituals que normalment alleugen l’ansietat a curt termini, però que perpetuen el problema a llarg termini. L’objectiu és permetre que l’ansietat i els pensaments obsessius estiguin presents sense la necessitat de fer accions per reduir-los.

6. Acció compromesa: Finalment, s’estableixen juntament amb la persona, més accions compromeses i basades en els valors personals per continuar avançant de manera autònoma. Això implicarà participar en activitats significatives i constructives, tot i que l’ansietat hi sigui present.

Beneficis de l’exposició amb prevenció de resposta des de l’ACT:

L’exposició amb prevenció de resposta des de l’ACT ofereix diversos beneficis en el tractament del TOC. En canviar la relació amb els pensaments obsessius i les compulsions, es promou una flexibilitat psicològica més gran i una vida més plena i significativa, fins i tot en presència de l’ansietat. A llarg termini, això pot resultar en una disminució de la interferència del TOC a la vida diària de l’individu.

En resum, l’exposició amb prevenció de resposta des de la Teràpia d’Acceptació i Compromís (ACT) és una eina poderosa per abordar el TOC. Aquesta tècnica ens convida a acceptar els pensaments obsessius com a esdeveniments mentals normals i transitoris, mentre ens connectem amb els nostres valors personals i prenem accions compromeses cap a una vida significativa.

Els nostres psicòlegs a Terrassa, estan compromesos a brindar-te teràpies basades en l’evidència, com l’exposició amb prevenció de resposta (EPR) des de l’ACT, per ajudar-te a superar els desafiaments del TOC i viure amb autenticitat i benestar. Et convidem a contactar amb nosaltres i iniciar el teu viatge de recuperació i transformació.


– Escrit per Irene Piqueras Rodes, estudiant de Psicología

Ultimes notícies

Llámanos: 644 147 767