Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Com saber si tinc TOC?

En algun moment de la nostra vida, ens podem arribar a qüestionar: “I si tinc TOC?” El Trastorn Obsessivocompulsiu (TOC) és una condició de salut mental que afecta milions de persones a tot el món i que pot interferir de manera significativa en la vida de les persones. Si t’estàs plantejant si el teu o algun ser estimat podria estar experimentant símptomes de Trastorn Obsessivocompulsiu, aquest és el teu article. És crucial poder identificar el TOC i saber quan és el moment de buscar orientació professional.

Símptomes comuns del TOC

Quins són els components principals del Trastorn Obsessiu Compulsiu?

 

Obsessions persistents: pensaments intrusius, imatges, impulsos o sensacions recurrents, persistents i no desitjats/as que generen ansietat i malestar significatiu. Les obsessions més freqüents són:

 • Pensaments agressius o violents i por a perdre el control
 • Por a la contaminació o la brutícia
 • Dubtes i indecisió patològica
 • Necessitat d’ordre i simetria
 • Preocupació constant que alguna cosa dolenta pugui succeir
 • Imatges intrusives amb contingut sexual i dubtes sobre l’orientació sexual
 • Pensaments obsessius entorn a la religió i por de cometre un pecat o sacrilegi
 • Por de tirar algun objecte encara que no sembli important

 

Compulsions repetitives: Comportaments repetitius o actes mentals que una persona es sent impulsada a realitzar en resposta a una obsessió.

 • Comprovacions i rituals de verificació: revisar constantment portes, finestres, electrodomèstics, etc., per a assegurar-se que estan tancats o apagats, fins i tot quan se sap que ja s’ha fet. Aquestes comprovacions també poden ser mentals.
 • Repeticions i nombres màgics: repetir accions de la vida diària un nombre concret de vegades, evitar números que puguin portar mala sort o comptar en patrons específics.
 • Cerca d’informació: buscar de manera compulsiva informació per internet o altres mitjans per a intentar entendre o solucionar una preocupació o simplement quedar-se més tranquil/a.
 • Neteja i rentat: rentar les mans o netejar de manera excessiva per por o fàstig a la contaminació o la brutícia.
 • Repetició de paraules o frases segures: repetir-se frases verbalment o mentalment per a prevenir un mal o reduir l’ansietat.
 • Preguntes tranquil·litzadores: fer certes preguntes a persones de l’entorn per a quedar-se tranquil/a i sentir seguretat.
 • Ordenar i organitzar: col·locar objectes de la casa de manera que quedi “just en el seu lloc”, “com hauria de ser” o “perfectament” alineat.
 • Resat o rituals religiosos: realitzar rituals religiosos o resar repetidament per a prevenir esdeveniments negatius o alleujar l’ansietat.
 • Tocar objectes: tocar objectes de manera específica per a evitar que succeeixi algo dolent.
 • Evitació: deixar de fer activitats que puguin desencadenar pensaments obsessius o que segons la persona, puguin fer més possible que passi algo dolent.
 • Acumulació: acumulació i dificultat per a desprendre’s d’objectes que realment no tenen valor pràctic.

 

Aquests símptomes poden variar en intensitat i poden arribar a condicionar significativament la rutina diària, el treball, la vida social i les relacions personals. Si creus que estàs experimentant alguns dels símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu, és altament recomanable buscar l’orientació d’un professional en salut mental.

Quan consultar un psicòleg especialista en TOC?

Si et trobes constantment aclaparat per pensaments intrusius o comportaments compulsius que afecten la teva vida diària, és crucial buscar l’opinió d’un professional, com els psicòlegs experts en TOC de Vaico.

 

Reconèixer i comprendre el Trastorn Obsessiu Compulsiu és essencial per a avançar cap a una vida més saludable i satisfactòria. A Vaico Psicologia, el nostre compromís és brindar suport integral als qui enfronten aquest desafiament. El nostre enfocament es basa en l’Exposició amb Prevenció de Resposta (EPR) i la Teràpia d’Acceptació i Compromís (ACT), tractaments efectius per al TOC. Estem orientats no sols a tractar els símptomes, sinó també a fomentar estratègies d’afrontament a llarg termini, guiant a les persones en cada pas del seu viatge cap al benestar, proporcionant un entorn comprensiu i professional que facilita la gestió del TOC.

 

Per a aquells que desitgin aprofundir en la seva comprensió del Trastorn Obsessiu Compulsiu, recomanem visitar la pàgina de l’Institut Nacional de Salut Mental. Aquí trobaran un recurs exhaustiu i detallat que ofereix informació valuosa sobre el TOC.

Paula ClaresPaula Clares
16:14 15 Dec 23
Marc Leon BarturóMarc Leon Barturó
17:54 25 Aug 23
No puedo estar más agradecido por todo el proceso. ¡Me han ayudado muchísimo! ¡Totalmente recomendable! ¡Muchas gracias!!
June Tirados TerradesJune Tirados Terrades
18:34 24 May 23
Me he sentido mucho agusto durante todo el proceso. Todo el mundo debería poder acceder a profesionales así.
Ivan Gomez martinezIvan Gomez martinez
21:39 06 May 23
Agradezco mucho la ayuda recibida, un trato de 10!
Lorena PadillaLorena Padilla
13:28 21 Apr 23
He trabajado con Oriol y puedo decir que es un gran profesional, que te escucha y te hace sentir cómodo, siempre con una sonrisa y buscando las maneras de hacerme sentir mejor. Sin duda una experiencia inolvidable.
He estado en una situación extrema de estrés, donde me creaba problemas incluso familiares y El acudir a VAICO ( atendido por ,Oriol) he visto que mi vida ha cambiado mucho, sobre todo en tranquilidad y relaciones con los demás, lo recomiendo
Maria GibertMaria Gibert
16:46 04 Jan 23
Estoy muy contenta con la experiencia y seguimiento de vaico psicologia, creo que está siendo positivo para mi. Muchas gracias por vuestra ayuda! 🙂
Sonia RodríguezSonia Rodríguez
12:12 30 Oct 22
Hace un mes y poco decidí darme de baja porqué me vi que ya podía sola, pero quería agradecer lo mucho que mi psicólogo de Vaico me ha ayudado en este viaje.Tenía miedo al principio y me costó confiar en él, pero si estás dispuesto a que te ayuden y dejarte ayudar, merece mucho la pena. A veces no tenemos las herramientas suficientes, ellos te las dan.Recomiendo el centro, te cuidan y te escuchan y no te juzgan, eso se agradece."Un día sufriendo, es un día aprendido."
Oriol es mi terapeuta ya hace bastante tiempo, en el tiempo que llevo asistiendo a sus visitas, me a ayudado a superar mis miedos, y a quererme mas, pues hacia tiempo me había olvidado de mi, con su ayuda he avanzado, he ganado en calidad de vida, Oriol me transmite confianza y es muy buen profesional. Os lo recomiendo!!!!!!👍👌
js_loader
Llámanos: 644 147 767