Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Què són les fòbies i perquè apareixen?

Vivim en una societat diversa i complexa, on les fòbies poden afectar individus de totes les edats. Aquests pors irracionals, que van més enllà de les preocupacions habituals, poden influir significativament en les nostres vides. És important destacar que les fòbies són trastorns d’ansietat que poden afectar la qualitat de vida de qui les pateix. No obstant això, també volem destacar que hi ha ajuda disponible, i recomanem encaridament contractar psicòlegs especialitzats en fòbies, com els experts de Vaico Psicologia, per abordar aquests problemes adequadament.

Què són les fòbies?

Comencem per desmitificar el terme. Les fòbies són pors intenses i desproporcionades cap a situacions, objectes, animals o llocs específics. Aquestes pors no són simplement temors comuns, sinó que desencadenen una resposta d’ansietat molt forta en qui les experimenta. Sovint, les persones amb fòbies faran tot el possible per evitar la situació o l’objecte de la seva por, la qual cosa pot limitar significativament les seves vides.

 

Les fòbies són un tipus de trastorn d’ansietat i, com a tal, van més enllà de la simple incomoditat. Poden ser debilitants i afectar la capacitat d’una persona per a portar una vida normal.

Per què apareixen les fòbies?

L’aparició de fòbies pot ser el resultat d’una combinació de factors, i no sempre és fàcil determinar la causa exacta. No obstant això, hi ha algunes explicacions comuns que ens ajuden a entendre per què algunes persones desenvolupen fòbies. Aquestes són algunes raons possibles:

Experiències traumàtiques prèvies: Una experiència traumàtica relacionada amb l’objecte o la situació en qüestió pot desencadenar una fòbia. Per exemple, algú que hagi tingut una experiència terrorífica amb un gos durant la infància podria desenvolupar una fòbia als gossos.

Aprenentatge per observació: A vegades, les fòbies es desenvolupen en observar les reaccions de por d’altres persones cap a un objecte o situació específica. Els nens, en particular, són sensibles a aquest tipus d’aprenentatge social.

Factors genètics: Hi ha evidència que la predisposició genètica pot jugar un paper en el desenvolupament de fòbies. Si tens antecedents familiars de fòbies o problemes d’ansietat, és possible que siguis més propens a desenvolupar-ne una.

Factors ambientals: L’entorn en què creixes també pot influir en el desenvolupament de fòbies. Per exemple, un entorn sobreprotector o una exposició primerenca a situacions estressants poden augmentar el risc.

Fòbies més comunes a la societat

Ara que tenim una comprensió bàsica de què són les fòbies i per què poden aparèixer, parlem de algunes de les fòbies més comunes que es troben a la nostra societat. És important assenyalar que aquestes fòbies poden variar en gravetat i en com afecten la vida de les persones. Algunes de les fòbies més comuns inclouen:

Aracnofòbia: La por a les aranyes és extremadament comuna. Inclús el sol fet de pensar que n’hi pot haver una a prop, pot desencadenar una ansietat intensa en qui les pateix aquesta fòbia.

Acrofòbia: També coneguda com la por a les alçades, aquesta por pot fer que les persones evitin llocs elevats, com edificis alts o ponts.

Claustrofòbia: La por als espais tancats o confinats pot ser angoixant per a qui l’experimenta. Això pot portar a evitar ascensors, túnels o fins i tot habitacions petites.

Agorafòbia: Tot i que sovint s’associa amb la por als espais oberts, l’agorafòbia és més complexa i pot implicar la por a’estar en situacions on escapar o rebre ajuda podria ser difícil.

Fòbia social: Aquesta fòbia implica una por intensa a situacions socials i pot portar a evitar esdeveniments o situacions on estiguem en contacte amb altres persones.

Amaxofobia: Es tracta de la por de conduir. La persona que la pateix, pot tenir por de patir un accident, al fet que altres conductors actuïn de manera temerària i perillosa o a desmaiar-se mentre condueixen.

Buscar ajuda professional per superar les fòbies

És essencial saber que les fòbies es poden tractar, i ningú ha d’enfrontar-les sol. A Vaico Psicologia, et podem suport i orientació a aquells que lluiten contra les fòbies. El nostre equip de psicòlegs experts està altament capacitat per abordar aquests trastorn d’ansietat i oferir un enfocament personalitzat per a cada persona.

 

No importa si tens una fòbia comuna com la por a les aranyes o una fòbia menys coneguda; estem aquí per ajudar-te a superar les teves pors i recuperar el control de la teva vida. Recorda que no estàs sol en aquest camí cap a una vida més saludable.

Si busques explorar més sobre el tema de les fòbies i el seu impacte en la vida quotidiana, et recomanem visitar l’article de Mundopsicólogos. En aquest article, trobaràs informació addicional sobre les fòbies, les seves manifestacions i consells útils per abordar-les.

Paula ClaresPaula Clares
16:14 15 Dec 23
Marc Leon BarturóMarc Leon Barturó
17:54 25 Aug 23
No puedo estar más agradecido por todo el proceso. ¡Me han ayudado muchísimo! ¡Totalmente recomendable! ¡Muchas gracias!!
June Tirados TerradesJune Tirados Terrades
18:34 24 May 23
Me he sentido mucho agusto durante todo el proceso. Todo el mundo debería poder acceder a profesionales así.
Ivan Gomez martinezIvan Gomez martinez
21:39 06 May 23
Agradezco mucho la ayuda recibida, un trato de 10!
Lorena PadillaLorena Padilla
13:28 21 Apr 23
He trabajado con Oriol y puedo decir que es un gran profesional, que te escucha y te hace sentir cómodo, siempre con una sonrisa y buscando las maneras de hacerme sentir mejor. Sin duda una experiencia inolvidable.
He estado en una situación extrema de estrés, donde me creaba problemas incluso familiares y El acudir a VAICO ( atendido por ,Oriol) he visto que mi vida ha cambiado mucho, sobre todo en tranquilidad y relaciones con los demás, lo recomiendo
Maria GibertMaria Gibert
16:46 04 Jan 23
Estoy muy contenta con la experiencia y seguimiento de vaico psicologia, creo que está siendo positivo para mi. Muchas gracias por vuestra ayuda! 🙂
Sonia RodríguezSonia Rodríguez
12:12 30 Oct 22
Hace un mes y poco decidí darme de baja porqué me vi que ya podía sola, pero quería agradecer lo mucho que mi psicólogo de Vaico me ha ayudado en este viaje.Tenía miedo al principio y me costó confiar en él, pero si estás dispuesto a que te ayuden y dejarte ayudar, merece mucho la pena. A veces no tenemos las herramientas suficientes, ellos te las dan.Recomiendo el centro, te cuidan y te escuchan y no te juzgan, eso se agradece."Un día sufriendo, es un día aprendido."
Oriol es mi terapeuta ya hace bastante tiempo, en el tiempo que llevo asistiendo a sus visitas, me a ayudado a superar mis miedos, y a quererme mas, pues hacia tiempo me había olvidado de mi, con su ayuda he avanzado, he ganado en calidad de vida, Oriol me transmite confianza y es muy buen profesional. Os lo recomiendo!!!!!!👍👌
js_loader
Llámanos: 644 147 767