Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Habilitats socials: Què són, importància i com treballar-les

Es posible que en alguna ocasió hagis sentit a parlar sobre la importancia de desenvolupar les nostres habilitats socials.
Perquè puguem comprendre millor aquest concepte, a continuació, t’expliquem què són les habilitats socials i t’aportem diferents claus per a practicar noves maneres d’actuar en el teu context social i amb tu mateix/a.


Què són les habilitats socials? Quines són les principals competències?

Aquest tipus d’habilitats són competències socials que podem aprendre i que ens ajuden a construir/mantenir relacions satisfactòries i a valorar les nostres pròpies necessitats. A Vaico treballem les habilitats socials amb els nostres clients com a psicòlegs per a relacions personals.

Alguns exemples d’habilitats socials tenen a veure amb la nostra capacitat per a iniciar, mantenir o finalitzar converses, dir no i posar límits, gestionar la nostra manera de comunicar-nos davant situacions socials complicades, expressar les nostres pròpies necessitats o opinions, fer o rebre compliments, gestionar les crítiques constructives o destructives, aprendre a enriquir l’escolta activa, sol·licitar ajuda, demanar un canvi de comportament que ens molesta d’una altra persona, etc.

El significat i la importància de les habilitats socials

Com hem pogut observar, les habilitats socials estan relacionades amb la comunicació interpersonal i també amb la nostra autoestima.
Això és així perquè el desenvolupament de les habilitats socials ens permet tant adaptar-nos millor a diferents situacions socials com marcar els nostres propis drets mentre respectem d’igual manera als altres.
Aprendre a desenvolupar aquest tipus d’habilitats socials és tan important perquè podem millorar les interaccions que formen part de la nostra vida en societat (en família, parella, treball, amics, desconeguts…) i també perquè augmentem la nostra consciència i atorguem valor al que nosaltres mateixos necessitem a cada moment.

Les habilitats socials i l’assertivitat

L’assertivitat és l’estil comunicatiu caracteritzat per l’expressió de les nostres necessitats, desitjos o opinions alhora que respectem els drets dels altres.

En un altre article aprofundirem en major mesura sobre aquest concepte, però és important que comprenguis la relació que existeix entre les habilitats socials i l’assertivitat, perquè gràcies a l’assertivitat podrem expressar-nos adequadament sense vulnerar els drets aliens.

Com treballar habilitats socials: 5 aspectes principals

1) Valora les teves pròpies necessitats

Comença a plantejar-te si realment tens en compte les teves necessitats o sols acabar cedint per satisfer les necessitats dels altres. Obviar les nostres necessitats ens fa sentir inferiors o fins i tot podem arribar a plantejar-nos que no mereixem el que necessitem. En aquest punt, et convidem a reflexionar i fer-te les següents preguntes. Pots respondre cada qüestió usant paper i boli: Què és el que necessito? Què és important per a mi? Com puc millorar les meves habilitats socials? Quins són els meus punts forts i febles a l’hora de relacionar-me amb altres persones i amb mi mateix/a?

2) Cuida la manera amb la qual et tractes a tu mateix/a i als altres

Com hem vist, a vegades podem arribar a plantejar-nos que les nostres pròpies necessitats són menys importants que les dels altres. Per això és important que cuidem les devaluacions, que evitem excuses i que ens posem en acció per a satisfer també les nostres pròpies necessitats. Així mateix, és recomanable que puguis adonar-te que cada persona percep de diferent forma els fets depenent de les seves experiències personals. Que una persona pensi diferent a nosaltres no significa que estigui equivocada o sigui “malvada”, sinó que ho interpreta de diferent manera a com ho veiem nosaltres. Pel que, en aquest aspecte, tracta d’evitar culpabilitzar a l’altra persona per pensar diferent que tu, la clau de la comunicació interpersonal estaria en intentar comprendre els diferents punts de vista.

3) Analitza la situació social concreta i tria el moment adequat

En qualsevol tipus d’interacció social, resulta imprescindible que puguem valorar el context i triar la manera d’interactuar. Si per exemple vols comentar-li a una persona que t’ha molestat alguna cosa que ha fet, tracta de fer-ho de manera individual (sense altres persones al voltant), o si t’agradaria iniciar una conversa amb un grup de desconeguts, tracta de fer-ho en el moment apropiat (aprofitant una pausa de la conversa, mantenint una distància apropiada, respectant i evitant un llenguatge ofensiu, etc.) A més, tracta de mantenir un equilibri entre parlar i escoltar activament. A vegades, en aquesta societat “accelerada”, abans que l’altra persona finalitzi la conversa, ja estem pensant en la manera de respondre, o fins i tot arribem a interrompre abans que pugui acabar. Fes-te conscient d’aquests patrons, escolta i elabora una resposta quan l’altra persona ja s’hagi expressat.

4) Cuida el teu llenguatge no verbal

La nostra comunicació no verbal forma part del missatge (gestos facials o corporals, posició i orientació, proximitat, moviments, mirada, to…). Observa com et comuniques de forma no verbal amb altres persones. Mantens una distància interpersonal adequada a cada tipus de situació social? Quin to utilitzes quan parles amb altres persones? El volum amb el qual parles és sempre el mateix? Mantens contacte visual amb l’altra persona o tendeixes a mirar cap a un altre costat? El teu missatge verbal és congruent amb la teva comunicació no verbal? Potser la nostra comunicació no verbal interfereix i pot donar lloc a malentesos?

5) Cuida el contingut del missatge verbal

Quan interactuis amb altres persones, tracta de parlar de manera directa, natural i respectuosa. Considera també les seves necessitats i adequa el teu missatge verbal al teu interlocutor: utilitza un llenguatge comprensible, respecta les pauses, esmenta el seu nom, formula respostes i para atenció i interès quan parla (“sí, entenc…”), intenta no sortir-te del tema de manera brusca, mostra-li el seu valor en la conversa preguntant-li sobre el seu punt de vista i cedeix-li un espai on pugui decidir si parlar d’aspectes personals. D’altra banda, evita interrompre, els comentaris ofensius i missatges irònics que poden donar lloc a malestar, formular massa preguntes, contestar amb frases del tipus “i jo més”, donar consells quan l’altra persona no l’ha demanat (“el que has de fer és…”), també ves amb compte amb desqualificar, establir etiquetes (“ets un…”) o generalitzacions (sempre/mai/tot/res…).

Finalment, perquè puguis observar la manera en la qual interactues amb els altres (comunicació verbal i no verbal), et proposem l’activitat pràctica de gravar-te a tu mateix/a parlant amb altres persones.
Si apareixen altres persones en el vídeo, és important que de manera prèvia et donin el seu consentiment i accedeixin al fet que puguis realitzar aquest exercici amb la seva col·laboració.
A més, mentre realitzes l’exercici, fes-te conscient dels tipus de pensaments o inseguretats que apareixen i adona’t de com es planteja la interacció social.
Esperem que aquests tips puguin ser el començament del desenvolupament de les teves habilitats socials. Et recomanem que paris atenció al nostre Blog perquè anirem pujant nous continguts relacionats amb la millora de diferents habilitats socials. Al llarg d’aquesta temporada, compartirem amb tu diferents tècniques i estratègies que et seran molt útils i t’ajudaran a aprendre noves maneres de relacionar-te amb tu mateix/a i amb els altres.


No dubtis a contactar amb els nostres psicòlegs a Terrassa si necessites suport d’un professional de la Psicologia per a ajudar-te a millorar en aquest aspecte i molts aspectes més del nostre dia a dia, estarem encantats de poder atendre’t.

– Escrit per Alicia Jiménez, Psicòloga General Sanitaria i Redactora de continguts.

Ultimes notícies

Llámanos: 644 147 767