Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Com saber si tinc un trauma?

Entenent els Traumes

Els traumes són experiències emocionalment aclaparadores que poden deixar una profunda empremta en la nostra psique. Poden sorgir a partir d’esdeveniments traumàtics, com accidents, abusos, pèrdues significatives o situacions repetides de negligència o maltractament. Aquestes experiències desafien la nostra capacitat per fer front a situacions estressants, i poden generar una sèrie de respostes emocionals intenses i duradores.

Com saber si tinc un trauma? Claus per a Detectar un Trauma

Identificar si estem experimentant un trauma pot ser difícil, ja que els símptomes es poden manifestar de diverses formes i en diferents moments. No obstant això, existeixen algunes senyals comunes que poden indicar la presència d’un trauma:

Records intrusius o flashbacks

Quan ens enfrontem a un trauma, els records pertorbadors de l’esdeveniment poden sorgir sense previ avís, desencadenant una cascada d’ emocions aclaparadores i sensacions físiques que ens transporten de tornada a aquell moment dolorós. És com si estiguéssim revivint l’experiència una vegada i una altra, atrapats en un cicle de records dolorosos que ens submergeixen en un profund estat d’angoixa. Aquests flashbacks poden ser tan vívids que ens resulti difícil distingir entre el passat i el present, i ens deixem arrossegar per la intensitat del moment traumàtic.

Evitació de situacions relacionades

Quan experimentem un trauma, és comú que intentem protegir-nos de qualsevol estímul que ens recordi l’esdeveniment traumàtic. Això pot portar-nos a evitar conscient o inconscient situacions, persones o llocs que estan vinculats amb l’experiència traumàtica. Aquesta evitació sorgeix com un mecanisme de defensa, ja que el nostre instint ens impulsa a allunyar-nos del malestar emocional que aquests records poden desencadenar. No obstant això, aquesta estratègia d’evitació que ens pot ajudar a curt termini, pot tenir repercussions a llarg termini en la nostra vida diària, limitant les nostres activitats i relacions interpersonals i perpetuant l’impacte del trauma en el nostre benestar emocional.

Símptomes físics i emocionals

Quan estem tractant amb un trauma, el nostre cos i ment poden manifestar una sèrie de símptomes físics i emocionals que afecten la nostra vida diària de manera significativa. A nivell físic, podem experimentar problemes com insomni, dolors inexplicables o tensió muscular, que són manifestacions directes de l’estrès i l’ansietat associats amb el trauma. D’altra banda, a nivell emocional, és comú experimentar ansietat, depressió, canvis d’humor repentins i fins i tot atacs de pànic. Aquests símptomes poden ser aclaparadors i dificultar la nostra capacitat per funcionar amb normalitat, interferint amb les nostres relacions, el nostre treball i les nostres activitats quotidianes. Reconèixer aquests símptomes com a possibles senyals d’un trauma és el primer pas cap a la recerca d’ajuda i la recuperació emocional.

Canvis en la conducta i en les relacions interpersonals

Quan estem enfrontant un trauma, és comú que experimentem canvis significatius en el nostre comportament i en les nostres relacions interpersonals. Podem tornar-nos més irascibles, irritables o reactius davant situacions que abans no ens afectaven de la mateixa manera. A més, és possible que experimentem dificultats per confiar en els altres, ja que el trauma pot afectar la nostra percepció del món i de les persones que ens envolten. Això pot portar-nos a allunyar-nos emocionalment dels qui ens envolten, buscant protegir-nos de possibles amenaces percebudes. Com a resultat, és possible que ens sentim més sols i aïllats socialment, la qual cosa pot empitjorar encara més la nostra situació emocional. És important reconèixer aquests canvis en el nostre comportament com a possibles senyals d’un trauma subjacent i buscar el suport adequat per processar i superar aquestes dificultats.

Tractament psicològic especialitzat en experiències traumàtiques.

Si et reconeixes en algun d’aquests símptomes o creus que podries estar experimentant un trauma, no estàs sol. A Vaico Psicologia, comprenem la complexitat d’aquests processos emocionals i estem aquí per ajudar-te.

El nostre equip de psicòlegs especialistes en traumes a Terrassa està capacitat per oferir-te el suport i l’orientació que necessites per superar les teves experiències traumàtiques.

No esperis més per donar el primer pas cap a la teva recuperació. Posa’t en contacte amb nosaltres avui mateix i comença el teu camí cap al benestar emocional i la curació.

Si estàs interessat a entendre de manera més profunda els traumes i el seu origen, pots visitar MedicalNewsToday.

Paula ClaresPaula Clares
16:14 15 Dec 23
Marc Leon BarturóMarc Leon Barturó
17:54 25 Aug 23
No puedo estar más agradecido por todo el proceso. ¡Me han ayudado muchísimo! ¡Totalmente recomendable! ¡Muchas gracias!!
June Tirados TerradesJune Tirados Terrades
18:34 24 May 23
Me he sentido mucho agusto durante todo el proceso. Todo el mundo debería poder acceder a profesionales así.
Ivan Gomez martinezIvan Gomez martinez
21:39 06 May 23
Agradezco mucho la ayuda recibida, un trato de 10!
Lorena PadillaLorena Padilla
13:28 21 Apr 23
He trabajado con Oriol y puedo decir que es un gran profesional, que te escucha y te hace sentir cómodo, siempre con una sonrisa y buscando las maneras de hacerme sentir mejor. Sin duda una experiencia inolvidable.
He estado en una situación extrema de estrés, donde me creaba problemas incluso familiares y El acudir a VAICO ( atendido por ,Oriol) he visto que mi vida ha cambiado mucho, sobre todo en tranquilidad y relaciones con los demás, lo recomiendo
Maria GibertMaria Gibert
16:46 04 Jan 23
Estoy muy contenta con la experiencia y seguimiento de vaico psicologia, creo que está siendo positivo para mi. Muchas gracias por vuestra ayuda! 🙂
Sonia RodríguezSonia Rodríguez
12:12 30 Oct 22
Hace un mes y poco decidí darme de baja porqué me vi que ya podía sola, pero quería agradecer lo mucho que mi psicólogo de Vaico me ha ayudado en este viaje.Tenía miedo al principio y me costó confiar en él, pero si estás dispuesto a que te ayuden y dejarte ayudar, merece mucho la pena. A veces no tenemos las herramientas suficientes, ellos te las dan.Recomiendo el centro, te cuidan y te escuchan y no te juzgan, eso se agradece."Un día sufriendo, es un día aprendido."
Oriol es mi terapeuta ya hace bastante tiempo, en el tiempo que llevo asistiendo a sus visitas, me a ayudado a superar mis miedos, y a quererme mas, pues hacia tiempo me había olvidado de mi, con su ayuda he avanzado, he ganado en calidad de vida, Oriol me transmite confianza y es muy buen profesional. Os lo recomiendo!!!!!!👍👌
js_loader
Llámanos: 644 147 767