Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Com saber si tinc un trastorn d’ansietat?

Els trastorns d’ansietat es troben sovint en la nostra societat, i són molt més que una simple nerviosisme passatger. Es poden manifestar amb una varietat de símptomes que poden ser confosos amb preocupacions quotidianes, però el seu impacte en la vida diària és molt més profund. Entendre què és l’ansietat  i poder diferenciar-la d’un trastorn és essencial per reconèixer quan aquesta sobrepassa els límits del normal i requereix buscar a psicòlegs especialitzats en ansietat.

Què és l'ansietat?

L’ansietat és una reacció emocional, caracteritzada per tensió, preocupació i canvis físics com augment de la pressió arterial, sudoració, sequedat bucal, fatiga, tremolors, sensació d’ofec, entre altres.  No obstant això, l’ansietat normal difereix significativament d’un trastorn d’ansietat. Mentre que la primera és una resposta temporal i adaptativa davant un repte o dificultat, i té la funció de preparar-nos per a afrontar-lo, un trastorn d’ansietat implica una preocupació constant i excessiva que interfereix en la vida diària. Les estadístiques mostren que els trastorns d’ansietat són dels problemes de salut mental més comuns, afectant una àmplia proporció de la població en algun moment de les seves vides, la qual cosa ressalta la importància del seu reconeixement i tractament adequat.

Identificant l'Ansietat: Senyals i Símptomes

L’ansietat es manifesta a través d’una sèrie de senyals i símptomes que poden variar en intensitat d’una persona a una altra. És important reconèixer aquests signes per a prendre mesures adequades. Aquí tens una descripció dels símptomes més comuns de l’ansietat:

Símptomes físics de l'ansietat

Palpitacions o batecs cardíacs accelerats: Experimentar una sensació que el cor batega ràpidament o amb força, sovint acompanyada de preocupació.

Sensació de falta d’aire o asfíxia: Sentir que no es pot respirar adequadament o notar pressió en el pit, la qual cosa pot generar encara més ansietat.

Tensió muscular: Rigidesa en el cos, arribant fins i tot a provocar contractures.

Tremolors, formigueig o espasmes: Moviments involuntaris de les extremitats o altres parts del cos com els ulls, sensació de formigueig o tremolors estranys.

Suor excessiu: Transpiració abundant, fins i tot en situacions no caloroses, com a resultat de l’activació del sistema nerviós.

Dolores o molèsties estomacals: Dolors en la zona abdominal o la boca de l’estómac, sense causa orgànica.

Símptomes cognitius de l'ansietat

Pensaments catastròfics: Tendència a pensar en els pitjors escenaris possibles i anticipar que poden succeir fets desagradables.

Dificultat per concentrar-se: Incapacitat per centrar la ment en una tasca a causa de pensaments ansiosos.

Pensaments obsessius: Pensaments repetitius i intrusius que poden causar gran angoixa.

Sensació que alguna cosa dolenta succeirà: Sensació o creença constant que alguna cosa negativa o perillosa està a punt d’ocórrer.

Inseguretat i/o sentir-se incapaç: Dubtes excessius sobre les teves capacitats per a afrontar gran part dels reptes diaris.

Sensació d’irrealitat: Notar que l’entorn no és del tot real, com si fos un somni, o la visió estigués desenfocada. En alguns casos, la persona pot arribar a sentir com si estigués fora del seu cos.

Autocrítica excessiva: Tendència a jutjar-se a un mateix de manera negativa i perfeccionista.

Aquests símptomes i senyals poden variar en intensitat i duració, però quan es tornen persistents i afecten negativament la qualitat de vida, és important buscar ajuda professional per al tractament i el suport adequats.

Claus per detectar l'ansietat

Reconèixer els signes de nivells problemàtics d’ansietat és fonamental per abordar adequadament els trastorns d’ansietat. Aquí et presentem algunes claus per detectar-los:

Autoavaluació sincera: Comença per fer-te preguntes honestes sobre els teus pensaments i emocions. Com has estat durant l’última setmana? Sents preocupació constant? Experimentes algun símptome físic com palpitacions o sensació d’ofec? Tens dificultats per concentrar-te o dormir?

Comunicació oberta: Parlar amb amics i familiars pot proporcionar una perspectiva externa. Pregunta a persones de confiança si han notat canvis en el teu comportament o estat d’ànim.

El camí cap al tractament de l'ansietat

El procés de reconèixer i abordar l’ansietat és crucial en la cerca de benestar emocional. A Vaico Psicologia, entenem la importància d’enfrontar-se a l’ansietat. El nostre equip de psicòlegs està aquí per oferir suport, orientació i un enfocament personalitzat per a cada individu. Reconèixer que l’ansietat és més que preocupacions quotidianes i que afecta profundament la vida diària és el primer pas cap a una millor qualitat de vida. Si identifiques els símptomes de l’ansietat en tu mateix o en un ésser estimat, t’encoratgem a donar el pas i buscar ajuda professional. No estàs sol en aquest viatge cap a una vida més equilibrada i saludable.

Si desitges obtenir més informació sobre l’ansietat i com abordar-la, et convidem a explorar la pàgina web de de l’APA. Aquí trobaràs valuosos consells i dades sobre els problemes d’ansietat que poden ser d’utilitat per millorar la teva comprensió i benestar emocional.

Paula ClaresPaula Clares
16:14 15 Dec 23
Marc Leon BarturóMarc Leon Barturó
17:54 25 Aug 23
No puedo estar más agradecido por todo el proceso. ¡Me han ayudado muchísimo! ¡Totalmente recomendable! ¡Muchas gracias!!
June Tirados TerradesJune Tirados Terrades
18:34 24 May 23
Me he sentido mucho agusto durante todo el proceso. Todo el mundo debería poder acceder a profesionales así.
Ivan Gomez martinezIvan Gomez martinez
21:39 06 May 23
Agradezco mucho la ayuda recibida, un trato de 10!
Lorena PadillaLorena Padilla
13:28 21 Apr 23
He trabajado con Oriol y puedo decir que es un gran profesional, que te escucha y te hace sentir cómodo, siempre con una sonrisa y buscando las maneras de hacerme sentir mejor. Sin duda una experiencia inolvidable.
He estado en una situación extrema de estrés, donde me creaba problemas incluso familiares y El acudir a VAICO ( atendido por ,Oriol) he visto que mi vida ha cambiado mucho, sobre todo en tranquilidad y relaciones con los demás, lo recomiendo
Maria GibertMaria Gibert
16:46 04 Jan 23
Estoy muy contenta con la experiencia y seguimiento de vaico psicologia, creo que está siendo positivo para mi. Muchas gracias por vuestra ayuda! 🙂
Sonia RodríguezSonia Rodríguez
12:12 30 Oct 22
Hace un mes y poco decidí darme de baja porqué me vi que ya podía sola, pero quería agradecer lo mucho que mi psicólogo de Vaico me ha ayudado en este viaje.Tenía miedo al principio y me costó confiar en él, pero si estás dispuesto a que te ayuden y dejarte ayudar, merece mucho la pena. A veces no tenemos las herramientas suficientes, ellos te las dan.Recomiendo el centro, te cuidan y te escuchan y no te juzgan, eso se agradece."Un día sufriendo, es un día aprendido."
Oriol es mi terapeuta ya hace bastante tiempo, en el tiempo que llevo asistiendo a sus visitas, me a ayudado a superar mis miedos, y a quererme mas, pues hacia tiempo me había olvidado de mi, con su ayuda he avanzado, he ganado en calidad de vida, Oriol me transmite confianza y es muy buen profesional. Os lo recomiendo!!!!!!👍👌
js_loader
Llámanos: 644 147 767