Atenció psicològica pel teu benestar emocional

Com ajudar un ésser estimat amb TOC

Entenent el Trastorn Obsessiu Compulsiu

Sabem que el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) és una condició mental que pot tenir un impacte significatiu en la vida de les persones que ho pateixen i en la dels seus éssers estimats. És per això que avui volem compartir algunes estratègies i consells per ajudar un ésser proper que estigui lluitant amb aquesta situació.

Què és el TOC?

El TOC es caracteritza per la presència de pensaments, idees, imatges o impulsos recurrents i persistents (obsessions) que generen ansietat i malestar, i que la persona intenta neutralitzar a través de comportaments o actes mentals repetitius (compulsions). 

 

Aquestes obsessions i compulsions poden interferir significativament en la vida diària de la persona, afectant la seva capacitat per funcionar de manera efectiva en diferents àmbits, com el laboral, social o personal.

Símptomes comuns del TOC

Algunes de les obsessions més comunes en el TOC inclouen:

Preocupació excessiva per la neteja i la higiene, por a la contaminació o a les malalties, necessitat d’ordre i simetria, pensaments intrusius de caràcter sexual, agressiu o religiós, etc.

 

D’altra banda, les compulsions més freqüents són: Rentat excessiu de mans, verificació repetitiva que s’han realitzat certes accions, ordenament i organització obsessiva, rituals mentals, com comptar o repetir frases, etc.

 

És important destacar que el TOC pot presentar una àmplia varietat de símptomes, i que cada persona pot experimentar-lo de manera única.

Com ajudar un ésser estimat amb TOC

Ara que hem entès una mica més sobre el TOC, explorarem algunes formes en què nosaltres, com a éssers estimats, podem donar suport i acompanyament a la persona que ho pateix.

Educar-se sobre el TOC

El primer pas per ajudar un ésser estimat amb TOC és educar-nos sobre la condició. Això ens ajudarà a comprendre millor els símptomes, les causes i els tractaments disponibles. Com més sapiguem sobre el TOC, millor podrem entendre l’experiència del nostre ésser estimat i adaptar el nostre suport de manera més efectiva.

Escoltar i validar els sentiments

Una de les formes més importants de donar suport a una persona amb TOC és escoltar-la i validar els seus sentiments. Moltes vegades, les persones amb TOC se senten incompreses o jutjades, per la qual cosa és crucial que els brindeu un espai segur i sense judicis on puguin expressar les seves preocupacions i frustracions.

Fomentar la comunicació oberta

A més d’escoltar, és important que fomenteu una comunicació oberta i honesta amb el nostre ésser estimat. Encoratja’l a compartir les seves experiències amb tu, i assegura’t que sàpiga que hi ets per donar-li suport, sense importar el que estigui passant.

No jutgis ni critiques

És fonamental que evitis jutjar o criticar les obsessions i compulsions del teu ésser estimat amb TOC. Probablement, aquestes conductes l’obliguen a ocultar i amagar el seu trastorn, la qual cosa pot dificultar-li rebre el tractament adequat. A més, aquesta actitud de rebuig pot provocar un distanciament i una ruptura en la relació. En el seu lloc, procura mostrar-te tolerant i comprensiu.

 

Quan el teu ésser estimat percebi que pots acceptar i acompanyar els seus símptomes sense qüestionar-los, se sentirà més segur i confiat per obrir-se i compartir la seva experiència amb tu. Això facilitarà que busqui l’ajuda professional que necessita, sense por de ser jutjat o criticat. Recorda que el TOC és una condició complexa que requereix paciència i empatia per part dels éssers estimats. 

 

En crear un espai de confiança i acceptació, estaràs donant un pas crucial per donar suport al procés de recuperació del teu familiar o amic. Junts podreu afrontar els desafiaments del TOC d’una manera més efectiva.

Establir límits saludables

Si bé és important ser comprensiu i pacient, també és crucial establir límits saludables. Evita participar en els rituals compulsius del teu ésser estimat, ja que això pot reforçar el comportament i dificultar el tractament. En el seu lloc, suggereix activitats alternatives que puguin ajudar-lo a redirigir l’atenció. Serà molt beneficiós que puguis informar-te a través de llibres i materials de divulgació o amb l’ajuda d’un/a psicòleg/a, per a identificar quines conductes no s’haurien de reforçar i com pots actuar perquè això no succeeixi.

Contactar amb un psicòleg especialista en TOC

Si creus que un ésser estimat està lluitant amb el TOC, és recomanable buscar ajuda professional psicològica. A VAICO, comptem amb un equip de psicòlegs especialistes en TOC que poden guiar-te en aquest procés. Els nostres psicòlegs especialitzats en TOC tenen àmplia experiència en el TOC i poden dissenyar un pla de tractament personalitzat que abordi tant els símptomes com els factors subjacents.

Fomentar l'adherència al tractament

El tractament del TOC sol incloure teràpia d’Exposició amb Prevenció de Resposta (EPR). Anima el teu ésser estimat a seguir les recomanacions del seu professional de la salut mental i ofereix-li el teu suport durant el procés. Recorda que la recuperació pot ser un camí llarg i sinuós, per la qual cosa la teva paciència i comprensió seran fonamentals.

Cuidar de tu mateix

Mentre dones suport al teu ésser estimat amb TOC, és important que també et centris en el teu propi benestar. La cura d’un ésser estimat amb una condició de salut mental pot ser esgotadora, tant física com emocionalment. Per això, és crucial que et prenguis el temps per practicar l’autocura i mantenir un equilibri saludable a la teva vida.

Mantenir una actitud positiva

Tot i que el camí per ajudar un ésser estimat amb TOC pugui ser difícil i ple d’alts i baixos, és important mantenir una actitud positiva i esperançadora. Recorda que el progrés en el tractament del TOC sol ser gradual, amb petits passos en la direcció correcta. És crucial que et concentris a celebrar i reconèixer aquests petits èxits, per més modestos que semblin.

 

Cada vegada que el teu ésser estimat aconsegueixi superar una obsessió o resistir una compulsió, fes-li saber el orgullós que n’estàs, reconeix els seus esforços i avenços. Aquesta actitud d’encoratjament i validació pot ser un poderós motivador perquè continuï treballant en la seva recuperació.

 

Recorda també que els retrocessos i recaigudes són part del procés. En lloc de frustrar-te o desanimar-te, centra’t a acompanyar-lo amb paciència i empatia. Ajuda’l a reprendre el camí i a no perdre de vista el progrés general que ha aconseguit. Mantenir una perspectiva positiva i esperançadora serà clau perquè ambdós pugueu sobreportar els alts i baixos del tractament.

 

Recorda que no estàs sol en aquesta lluita. Amb el suport adequat i el compromís del teu ésser estimat, és possible superar els desafiaments del TOC i millorar la qualitat de vida de tots els implicats. A VAICO Psicologia, estem aquí per acompanyar-te en aquest procés.

 

No dubtis a contactar-nos per programar una consulta i començar el camí cap a la recuperació.

Si vols aprofundir encara més en la teva comprensió del Trastorn Obsessiu Compulsiu, et recomanem visitar l’Institut Nacional de Salut Mental.

Paula ClaresPaula Clares
16:14 15 Dec 23
Marc Leon BarturóMarc Leon Barturó
17:54 25 Aug 23
No puedo estar más agradecido por todo el proceso. ¡Me han ayudado muchísimo! ¡Totalmente recomendable! ¡Muchas gracias!!
June Tirados TerradesJune Tirados Terrades
18:34 24 May 23
Me he sentido mucho agusto durante todo el proceso. Todo el mundo debería poder acceder a profesionales así.
Ivan Gomez martinezIvan Gomez martinez
21:39 06 May 23
Agradezco mucho la ayuda recibida, un trato de 10!
Lorena PadillaLorena Padilla
13:28 21 Apr 23
He trabajado con Oriol y puedo decir que es un gran profesional, que te escucha y te hace sentir cómodo, siempre con una sonrisa y buscando las maneras de hacerme sentir mejor. Sin duda una experiencia inolvidable.
He estado en una situación extrema de estrés, donde me creaba problemas incluso familiares y El acudir a VAICO ( atendido por ,Oriol) he visto que mi vida ha cambiado mucho, sobre todo en tranquilidad y relaciones con los demás, lo recomiendo
Maria GibertMaria Gibert
16:46 04 Jan 23
Estoy muy contenta con la experiencia y seguimiento de vaico psicologia, creo que está siendo positivo para mi. Muchas gracias por vuestra ayuda! 🙂
Sonia RodríguezSonia Rodríguez
12:12 30 Oct 22
Hace un mes y poco decidí darme de baja porqué me vi que ya podía sola, pero quería agradecer lo mucho que mi psicólogo de Vaico me ha ayudado en este viaje.Tenía miedo al principio y me costó confiar en él, pero si estás dispuesto a que te ayuden y dejarte ayudar, merece mucho la pena. A veces no tenemos las herramientas suficientes, ellos te las dan.Recomiendo el centro, te cuidan y te escuchan y no te juzgan, eso se agradece."Un día sufriendo, es un día aprendido."
Oriol es mi terapeuta ya hace bastante tiempo, en el tiempo que llevo asistiendo a sus visitas, me a ayudado a superar mis miedos, y a quererme mas, pues hacia tiempo me había olvidado de mi, con su ayuda he avanzado, he ganado en calidad de vida, Oriol me transmite confianza y es muy buen profesional. Os lo recomiendo!!!!!!👍👌
js_loader
Llámanos: 644 147 767